De zee…

Nederlands English Italiano

© Peter van Diessen

Met zijn ongeveer 7.500 km aan kustlijn is Italië de ideale plek voor waterliefhebbers. De grote verscheidenheid aan stranden maakt het ideaal voor elk type vakantieganger op zoek naar natuur, plezier en rust en ontspanning. De Italiaanse kust, met zijn ontelbare kloven, baaien en baaien, toeristische havens en lange zandstranden, is echt aangepast aan de vraag van de waterliefhebber. Het is boordevol vissersdorpen en kuststeden met badplaatsen en dagstranden - veel ervan is gemakkelijk bereikbaar met auto, trein en vliegtuigen en grote en kleine schepen. Sicilië, Tonnara di Scopello Van noord naar zuid, van oost naar west, dit bergachtige gebied loopt af in de rotsachtige, ingesprongen kusten van de Tyrreense en Ionische zee in respectievelijk het westen en zuidoosten, en in de richting van de zachtere, meer zandige oevers van de Adriatische Zee in het oosten. Van deze zeeën die zich afspoelen in het "prachtige land", twee prachtige eilanden - Sicilië en Sardinië - naast talrijke kleine archipels. Deze omvatten de Toscaanse archipel, waartoe Elba behoort; de archipel van de Maddalena op Sardinië; de Campanische archipel met Ischia en Capri; en tenslotte de Pontine-eilanden voor de zuidkust van Lazio. Tussen de kusten van Tunesië en Sicilië, vinden we ook de Pelagische (Lampedusa) eilanden en, naar het noorden van Sicilië, de Eoliërs - met twee actieve vulkanen, Stromboli en Vulcano - en de Egadische eilanden, een natuurreservaat. Last but not least, in Puglia zijn er de prachtige eilanden van Tremiti.

Van Ligurië tot de Maritieme Alpen (ten westen van Genua) en de Appenine-streek van Ligurië, de uitlopers van de Alpenbergen duwen uit en poetsen de golven die scheren aan de Italiaanse Rivièra. Met hun hoge en rotsachtige kliffen zijn deze ruige kusten rijk aan prachtige hoekjes, gaatjes en diepe, diepe zeebodems. De wonderen van de natuur stoppen hier niet. Dit gebied is een paradijs voor vele diersoorten en voor mensen: of u nu naar de natuur wilt kijken of de spanning van watersporten wilt opdoen, u kunt genieten van een verscheidenheid aan activiteiten in zowel de beschermde gebieden van Cinque Terre en de Golf van Dichters.
De stranden aan de Toscaanse kust zijn lager en zandiger hoewel het de kust van de Apuaanse Alpen, Versilia, de kust van Pisa en de Etruskische kust omvat. Al deze plekken hebben sinds de jaren zestig levendige toeristische activiteiten gekend. De vrij bekende eilanden Elba en Capraia liggen ongeveer 12 mijl uit de kust van de regio, en hoewel ze deel uitmaken van de Toscaanse archipel, verblijven ze in de Ligurische Zee.

Verderop langs de oevers van de Tyrrheense kust vindt men de Maremma, Lazio en vervolgens Campania, grotendeels in de lage en zanderige stijl, maar met willekeurige, rotsachtige schiereilanden die bijna de rand van de Pontine-eilanden bereiken.
Naar het zuiden toe opent de baai van Napels zich uiteindelijk tot aan de zee, gevolgd door de kust van Amalfi, de Golf van Salerno en het hoge, rotsachtige voorgebergte van Cilento. Dit prachtig verheven en grillige terrein gaat bijna helemaal verder naar de Straat van Messina die Sicilië van de rest van het continent scheidt.
De zuidelijke kusten badend in de Ionische Zee, lijken op de kusten die aan de Tyrrheense Zee liggen: steile en steile rotswanden waar de Appennine-reeks het dichtst bij de zee ligt, en uniform, consistent waar Calabrië en Basilicata naar Apulië bewegen, in de buurt van de monding van de rivier Po.
Met uitzondering van de voorgebergten van Monte Gargano en de berg Conero, bestaat de kuststreek in de Adriatische Zee uit een immense zandige strook land, natuurlijk de locatie voor vele inrichtingen aan zee.
Het grootste Italiaanse eiland, Sicilië, wordt begrensd door een bergachtige, getande kustlijn in het noorden en oosten (zoals in Taormina) en door vlakkere kusten in het zuiden en westen (denk aan de kust van Trapani en de Egadische eilanden). Sicilië is ook bedekt met natuurlijke reserves en adembenemende landschappen. De regio is absoluut verbazingwekkend, net als alle omliggende eilandjes, waar vakantiegangers uit alle delen van de wereld komen.
Het is ook in de Tyrrheense Zee dat we het eiland Sardinië vinden, waar de oevers variërend rotsachtig en glad zijn (Costa Smeralda). Grote rotsblokken, evenals andere grote en kleine eilanden (bijvoorbeeld Maddalena, Caprera), vormen het off-shore landschap van Sardinië.

 vrij vertaald van Italia.it