Unesco erfgoed…

Nederlands English Italiano

© Peter van Diessen

Italië telt 54 UNESCO-wereld erfgoedlocaties binnen zijn grenzen, het grootste deel van elk land op de werelderfgoedlijst.

De Conventie over de bescherming van het culturele en natuurlijke erfgoed van de wereld, aangenomen door de UNESCO Algemene Conferentie op 16 november 1972, stelt dat de organisatie de officiële aanduiding is van deze sites.

Het doel van de Conventie is om, volgens nauwkeurige criteria, gebieden, zones en plaatsen te identificeren die unieke kenmerken bevatten, die van bijzonder belang zijn met betrekking tot cultuur, archeologie, milieu of landschap.

De Wereld erfgoedlocaties van Italië zijn bekend. De Dolomieten; De stad Verona; Ferrara en de Po-rivierdelta; de historische centra van San Gimignano, Florence en Rome; Hadrian's Villa en de Villa D'Este in Tivoli; het archeologische gebied van Pompeii, Herculaneum en Torre Annunziata; de Sassi (architectuur en kerken) van Matera; de kust van Amalfi en de Eolische eilanden zijn slechts enkele van vele andere.

Alle 54 locaties zijn, op een of ander moment, reisbestemmingen geweest voor mensen die op zoek zijn naar geschiedenis, kunst en cultuur in de Bel Paese.

De hernieuwde inspanningen van de instituten om deze sites te behouden, omvatten de oproep aan iedereen om ze beter te leren kennen. Hier kunt u een virtuele reis maken naar enkele van de meest fascinerende onder hen, degenen die een ervaring oproepen die rijk is aan leven, passies en dromen.

 vrij vertaald van Italia.it